ANASAYFA

FAALİYET
ALANI

AVUKAT
İRFAN GÜLŞEN

MEVZUAT

İLETİŞİM

ENGLISH 

 

KAT MÜLKİYETİ KANUNU MADDE 2

KAT MÜLKİYETİ VE KAT İRTİFAKI:

II - TARİFLER:

Madde 2 - Bu kanuna göre :

a) Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulun bütününe (Anagayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına (Anayapı) anagayrimenkulun ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine (Bağımsız bölüm); bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere (Eklenti); bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına (Kat mülkiyeti) ve bu hakka sahip olanlara (Kat maliki);

b) Anagayrimenkulun bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine (Ortak yerler); kat maliklerinin ortak malik sıfatiyle paydaşı bulundukları bu yerler üzerindeki faydalanma haklarına (Kullanma hakkı);

c) (Değişik bent: 13/04/1983 - 2814/1 md.) Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına (kat irtifakı); bu hakka sahip olanlara da (Kat irtifak sahibi);

d) Arsanın, bu kanunda yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet paylarına (Arsa payı);

e) Kat mülkiyetinin veya irtifakının kurulmasına ait resmi senede (Sözleşme);

denir.

Açıklamalar:

Bu madde kanunda yer alan kavramların tanımlarını yapmaktadır.

Ana taşınmaz, bağımsız bölümler ile ortak yerlerden ve varsa eklentilerinden oluşur. Kısaca, ana taşınmaz üzerinde kat mülkiyeti kurulan yapı veya yapıların yer aldığı parselden oluşur.

Anayapı, ana taşınmaz üzerindeki bağımsız bölümleri içeren yapı ve yapılardır.

Bağımsız bölüm, ana taşınmazın başlı başına kullanmaya elverişli bölümüdür.

Eklenti. bağımsız bölüm dışında olup o bölüme özgülenmiş yerlerdir. (Örneğin; kömürlük, su deposu gibi yerler.) Bağımsız bölümün maliki eklentilerin de tek başına malikidir. Bağımsız bölüm birden çok eklentiye sahip olabilir. Eklentiler bağımsız bölümden ayrı olarak alınıp satılamaz. Kat mülkiyeti kanunu 6. maddede ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Kat mülkiyeti, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkıdır. Tamamlanmış bir yapının başlı başına kullanmaya elverişli kat, daire, büro, dükkan ve depo gibi bölümlerinden her biri birer taşınmaz olarak olarak nitelenir. Her bağımsız bölüm kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına tescil edilir. Kat mülkiyeti ayrıca arsa payı ve ortak yerlerle bağlantılı bir mülkiyet türüdür.

Kat maliki, kat mülkiyeti hakkına sahip olanlara denir.

Ortak yerlerin tanımı geniş olarak kat mülkiyet kanunu madde 4'te yapılmıştır. Uygulamada kat malikleri arasındaki anlaşmazlıkların büyük bir bölümü ortak yerlerden kaynaklanmaktadır.

Kullanma hakkı, kat maliklerinin paydaşı oldukları ortak yerler üzerindeki kullanım hakkıdır. Kat mülkiyeti kanunu 16. maddede ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Kat irtifakı, kat mülkiyetine geçmeden önce yapılacak veya yapılmakta olan yapı ve yapıların bağımsız bölümleri üzerinde arsa payına bağlı bir irtifak hakkıdır. Kat irtifakı hakkına sahip olanlara kat irtifakı sahibi denir.

Arsa payı, bağımsız bölümlere özgülenen ortak mülkiyet payıdır. (Açıkta arsa payı kalmayacak şekilde özgülenir.)

Sözleşme, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması sırasında tapu memuru tarafından düzenlenen resmi senettir.

Ana yapının onaylı projesine ve tapu kayıtlarına göre ortak yer niteliğinde bulunan yerlerin, bağımsız bölüm eklentisi olduğunun yönetim planında belirtilmesi bu yerlere eklenti niteliği kazandırmayacağı gibi ortak yer niteliğini de kaldırmaz.

YARGITAY KARARLARI

4. Hukuk Dairesi 2006/8934 E., 2007/7674 K. - KAT MÜLKİYETİNDE ORTAK ALANLAR - PAY ORANINDA SORUMLULUK

18. Hukuk Dairesi 2002/8041 E., 2002/9319 K. - EKLENTİ - ESKİ HALE GETİRME - MÜDAHALENİN ÖNLENMESİ


İRFAN GÜLŞEN
Avukat & Arabulucu  

İslamhaneleri Mahallesi Hürriyet Caddesi No:10/A-922 Bodrum   Muğla
Phone / Tel: +90 (252) 363 0250       
Cell / Cep:
+90 541 363 8373

E-mail: info@irfangulsen.av.tr
Web:
www.irfangulsen.av.tr


www.irfangulsen.av.tr sitesi yalnızca bilgi amaçlı olup, sitede bulunan hiçbir bilgi hukuki tavsiye, reklam yada iş geliştirme amacına yönelik değildir. Sitede sunulan hiçbir bilginin içeriği yada ziyaretçilerin bu internet sitesine dayanarak gerçekleştirecekleri hiçbir hareketten ötürü sorumluluk kabul edilmez. Mevzuat sürekli değiştiği için, size sadece bir avukat güvenebileceğiniz bilgileri verebilir.