ANASAYFA

FAALİYET
ALANI

AVUKAT
İRFAN GÜLŞEN

MEVZUAT

İLETİŞİM

ENGLISH 

 

Vekalet kime verilebilir?

Kat Maliki Olmayan Kimselerin de Kat Malikinden Aldıkları Vekaletname ile Toplantıya Katılmaları Mümkündür

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi

Tarih: 04/07/1988    Esas No: 1988 / 11656 Karar No: 1988 / 10669

Özü : KMK.’NUN 31. MADDESİNE GÖRE MAHKEMECE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPTIRILARAK, 34. MADDEYE GÖRE YETERLİ OY ÇOĞUNLUĞUNUN BULUNUP BULUNMADIĞININ SAPTANMASI VE SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ GEREKİR.


DAVA : Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca yöneticiliğin iptali davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın reddine dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davacı ve davalı vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Kat irtifaklı bir apartmandaki kat malikleri kurulunun 25.10.1986 günü yaptıkları yıllık olağan toplantıda, yasal çoğunluk sağlanamadığı halde yönetici seçilen davalılardan Z.Ş.’nin yöneticiliğinin iptaline ve yerine mahkemece bir başkasının yönetici olarak atanmasına karar verilmesi dava edilmiştir.
Sözü edilen toplantıya, davalı üç kat maliki dışında S.S. ve M.S. isimli iki kişinin daha katıldığı ve alınan kararları bu iki kişinin de olumlu oy kullanarak imza ettikleri görülmüştür. Her ne kadar mahkeme, bu son iki kişinin kat maliki olmadıkları için davaya dahil edilmelerine gerek bulunmadığını belirtmiş ise de,
kat maliki olmayan kimselerin de kat malikinden aldıkları vekaletname ile toplantıya katılmalarının olası bulunduğu düşünülerek bu yönün araştırılması ve verilecek belgelerin incelenmesi ve vekaletlerin uygun olması halinde temsil ettikleri bağımsız bölüm maliklerinin de davaya katılmalarının sağlanması ve olumlu oy kullanan tüm imza sahiplerinin asaleten ve vekaleten kullandıkları oyların 634 sayılı Yasanın 31. maddesine göre hesabının mahkemece veya bir bilirkişi tarafından yapılıp 34. maddeye göre de yeterli oy çoğunluğunun bulunup bulunmadığının saptanması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle davanın kısmen kabulü şeklinde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
Tarafların temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan, hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle HUMK.nun  428. maddesi gereğince
BOZULMASINA peşin alınan temyiz harcının istediğinde ödeyene geri verilmesine, 4.7.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kat malikleri kendilerini temsilen bir kişiyi yetkilendirme hakkına sahiptirler.

Kat malikleri kurulu toplantısı, kat maliklerinin katılımı ile toplanır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanununun 31/son maddesinde ''...Kat maliklerinden biri oyunu, yetkili vekil eliyle kullanabilir...'' düzenlemesi yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, kiracısı olunan kat maliki kiracısına yetki verir ise, söz konusu kat malikinin yerine toplantıya kiracının katılabilmesi mümkündür. Kiracılarda ev sahipleri tarafından vekil tayin edilirlerse toplantıya katılarak oy kullanma hakkını kazanırlar.

Kat Mülkiyeti Kanunu bu konuda bir sınırlama da bulunmadığından dilediğiniz kişiye vekâlet vermeniz mümkündür.

A
partman görevlisinin vekil olarak atanamayacağına ilişkin açık bir düzenleme bulunmamaktadır.


 İRFAN GÜLŞEN
 Avukat & Arabulucu  

 
İslamhaneleri Mahallesi Hürriyet Caddesi No:10/A-922 Bodrum   Muğla
 Phone / Tel: +90 (252) 363 0250       
 Cell / Cep:
+90 541 363 8373

 
E-mail: info@irfangulsen.av.tr
 Web:
www.irfangulsen.av.tr


www.irfangulsen.av.tr sitesi yalnızca bilgi amaçlı olup, sitede bulunan hiçbir bilgi hukuki tavsiye, reklam yada iş geliştirme amacına yönelik değildir. Sitede sunulan hiçbir bilginin içeriği yada ziyaretçilerin bu internet sitesine dayanarak gerçekleştirecekleri hiçbir hareketten ötürü sorumluluk kabul edilmez. Mevzuat sürekli değiştiği için, size sadece bir avukat güvenebileceğiniz bilgileri verebilir.